Acupunctuurpraktijk Láo Gõng
praktijk van Ada Steenwinkel
Grote schade door tekort aan B12
Door RIK SNEIJDER
GROENE HART - Oeps, vergeten! Een kleine omissie kan grote gevolgen hebben. Tijdens een bloedonderzoek van iemand die zich niet lekker voelt, wordt van alles bekeken. Behalve een mogelijk tekort aan vitamine B12.
FOTO PIM MUL
De Goudse acupuncturiste Ada Steenwinkel.
De Goudse acupuncturiste Ada Steenwinkel merkt het bijna wekelijks in haar praktijk. Steenwinkel is namelijk niet alleen thuis in de westerse geneeswijze, ze beheerst ook de traditionele Chinese geneeskunde. ,,De Chinese geneeskunde kent een pols- en tongdiagnose. Daarmee ben ik een tekort snel op het spoor,’’ stelt Ada Steenwinkel.
Als Steenwinkel het vermoeden heeft dat bij een patiënt sprake is van een B12-tekort, stuurt zij hem of haar meteen naar de huisarts met het verzoek bloed te laten prikken op vitamine B12 en foliumzuur. ,,Bij die analyse moet ook heel duidelijk naar het B12-gehalte in het weefsel gekeken worden en niet alleen naar de hoeveelheid in het bloed,’’ voegt zij toe.
B12-onderzoek wordt te vaak vergeten, stelt de Goudse. En dat maakt haar boos. ,,Het is niet niks hoor, als je hier een gebrek aan hebt. En aan opmerkingen als ’dan neem je toch een vitaminepilletje’ heb ik helemaal een broertje dood. Ik heb patiënten gehad die hun hele leven B12-injecties moeten hebben omdat het lichaam het niet vanzelf meer opneemt. Dat had voorkomen kunnen worden. Een tekort richt schade aan in het lichaam en die is onherstelbaar.’’
Onderzoek naar het B12-gehalte moet volgens haar tot de standaard screeningprocedures gaan behoren. ,,Want zo moeilijk is een tekort helemaal niet op te sporen,’’ weet Steenwinkel.
Een tekort aan vitamine B12 komt erg vaak voor, ook bij kinderen. Uit onderzoeken blijkt dat 1 op de 200 kinderen een tekort heeft; in de leeftijdsgroep van 12 tot 19 jaar is dit 1 op de 112. Naarmate de leeftijd vordert, komt het steeds vaker voor. Bij ouderen boven de 65 jaar lopen de schattingen uiteen van 1 op de 8 tot 1 op de 4.
Zestig tot zeventig procent van de tekorten wordt veroorzaakt door een stoornis in de opname van deze vitamine in het maagdarmkanaal. Daarnaast is de beschikbaarheid van de B12-vitamine een struikelblok. Deze stof zit in dierlijke producten zoals vlees en melk. Runderen maken B12 aan. Ze hebben daarvoor onder meer het sporenelement kobalt nodig en dat zit in de bodem. Dus zonder kobalt geen vitamine B12. Echter, door intensieve bemesting verdwijnt het kobalt uit de bodem en nemen koeien het element niet in voldoende mate meer op. Het gevolg is een oplopend tekort.
Die tekorten kunnen overigens ook een tijdelijk karakter hebben. Bijvoorbeeld het gebruik van maagzuurremmers kan een tekort veroorzaken. Ook veganisten of strenge vegetariërs kunnen een B12-probleem krijgen. ,,Maar meestal weten die mensen dat wel en krijgen zij B12 via bijvoorbeeld pillen of andere alternatieven toch binnen,’’ zegt Steenwinkel.
Vrouwen hebben over het algemeen vaker een tekort aan vitamine B12 dan mannen. De acupuncturiste maakt zich zorgen om bejaarden en om vrouwen die zwanger willen worden, omdat deze categorie mensen geadviseerd wordt extra foliumzuur te gaan slikken. Het gevaar hierbij is dat als je een B12-tekort hebt dit door foliumzuur niet te zien is en het proces van schade aan de zenuwbanen doorgaat. Haar advies is dan ook om bij deze categorie mensen eerst op vitamine B12 te laten prikken, alvorens foliumzuur te gaan slikken.
De Bodegraafse Annemarie van Kralingen loopt al tien jaar met klachten over haar benen. ,,Ik heb er nauwelijks nog gevoel in. Alsof je op watten loopt,’’ vertelt zij. ,,Allerlei therapieën heb ik gehad, steunzolen en medicijnen. Niets heeft geholpen. Totdat Steenwinkel mij er op attent maakte dat het een B12-probleem zou kunnen zijn.’’
Uit onderzoeken bleek het tekort gigantisch te zijn. Van Kralingen is de rest van haar leven gedoemd om wekelijks B12-injecties toe te dienen. Voorlopig merkt ze er nog weinig van. ,,De specialist zegt dat het pas over twee jaar in het lichaam wordt opgenomen. Het heeft tijd nodig. Ik ga er dus maar mee door.’’
Privacybeleid - © Praktijk Acupunctuur Ada Steenwinkel 2000 - 2024 - Disclaimer